Výročie svadby: Vieš, ako sa jednotlivé výročia nazývajú a čo symbolizujú?

Výročie svadby: Vieš, ako sa jednotlivé výročia nazývajú a čo symbolizujú?

Nájsť si partnera, s ktorým chcete stráviť zvyšok svojho života, je náročné. Niekedy aj veľa vody pretečie, kým skutočne nájdete niekoho pravého. Zažijete mnoho zlomených sŕdc, vyroníte more sĺz a vypijete nejeden pohár vína len kvôli chlapom. Bez nich je to ťažké, no s nimi rovnako, ale aj napriek tomu by sme ich za nič na svete nevymenili. Jednoducho bez nich by sme boli stratené.

Ak sa vám teda podarilo nájsť toho pravého a dotiahli ste ho pred oltár, kde vám sľúbil svoju vernosť (nie slepotu) a lásku na celý zvyšok života, tak vám srdečne blahoželáme. Ak vás čaká deň „D“ tento rok, tak vám budeme držať palce, nech vám to spolu klape čo najdlhšie. 

Pre spríjemnenie sme si pre vás pripravili prehľad jednotlivých výročí svadby, ktoré môžete spoločne po zvyšok života oslavovať – teda v prípade, ak na to váš partner náhodou nezabudne.

Deň svadby – zelená alebo biela svadba

Či chcete alebo nie, tento deň oslávite a spolu s vami ho oslávia aj vaši svadobný hostia. Ide o deň svadby, kedy si poviete svoje ÁNO a lásku spečatíte novomanželským bozkom.

9 mesiacov – pivová svadba

Zaujímavý názov, že? Ide v podstate o medzník, ktorý sa spája skôr s históriou. Tento medzník vznikol najmä z dôvodu trvania tehotenstva.

Poznáte to „až po svadbe“? Tak v minulosti sa to dodržiavalo, a preto sa po deviatich mesiacoch od svadby ukázalo, či mladomanželský pár bol počas svadobnej noci „úspešný“.

Odporúčame: Juliet cap závoj pre nevesty milujúce vintage: Niečo pre teba?

snubný prsteň

Zdroj: Shutterstock®

1. výročie svadby – bavlnená svadba

Pomenovanie je viac ako jasné. 356 dní po svadbe by ste sa mali cítiť ako v bavlnke. Mali by ste tvoriť zohratý tím, ktorý dokáže spolu fungovať aj bez slov.

2. výročie svadby – papierová svadba

Uzavretie manželstva je ako otvorenie novej knihy, do ktorej každý rok vkladáte nový papier. Aj po dvoch rokoch je manželstvo ešte stále „čerstvé“ a kniha nepopísaná. Každý list však čaká na nový zápis – spoločné zážitky, skúsenosti, výchova detí...

3. výročie – kožená svadba

Hovorí sa, že prvá kríza prichádza po troch rokoch manželstva. Ak ho zvládnete, vaše puto a manželstvo bude pevnejšie – pevnejšie ako najhrubšia koža.

4. výročie – kvetinová svadba

Vo vzťahu je vždy najlepšie udobrovanie. Po predchádzajúcom krízovom roku nastáva rok udobrovania a rok kvetov. Pretože údajne v tomto roku ženy odstávajú najviac kvetov na udobrenie.

5. výročie – drevená svadba

Drevo predstavuje prírodný a hlavne trvanlivý materiál. Päťka je v manželstve naozaj dôležitá (päťročnica/päťročné plány) a drevo zase symbolizuje teplo domova a pevné manželstvo.

Odporúčame: Miesta na netradičnú svadbu: TOP 5 tradičných aj adrenalínových

svadobné obrúčky

Zdroj: Shutterstock®

6. výročie – plechová svadba

Plech predstavuje tvrdý kov, ktorý symbolizuje pevnosť manželstva po šiestich rokoch. Rovnako, ako je potrebné starať sa o plech, aby nezhrdzavel, tak je potrebné upevňovať aj puto v manželstve.

7. výročie – medená svadba

Ďalšie obdobie krízy. Práve siedmy rok v manželstve je rovnako označovaný za krízový. Meď v tomto prípade rovnako predstavuje materiál, o ktorý sa treba starať, inak v opačnom prípade chátra. V tomto roku by si teda manželia mali venovať dostatok pozornosti, aby krízu prekonali.

8. výročie – bronzová svadba

Po prekonaní ďalšej krízy sa manželia zvykli obdarovať niečím praktickým do domácnosti. V minulosti to bol poväčšine kuchynský riad či iné lesklé predmety. Preto to patričné pomenovanie.

9. výročie – hlinená svadba

Aj v tomto prípade toto výročie vychádza z predchádzajúcich kritických rokov a je preň príznačné zveľaďovanie domácnosti. 

Neprehliadni: Svadobné lampióny šťastia: Skvelá zábava na svadbe či veľké riziko?

manželský sľub

Zdroj: Shutterstock®

10. výročie – ružová svadba (cínová)

Prvé okrúhle výročie. Prvá dekáda, prvé desaťročie. Pomenovanie nesie podľa ruží, ktorými by mala byť manželka obdarovaná. Partner by mal byť zase obdarovaný predmetom z cínu.

11. výročie – oceľová svadba

Symbolika čísel – dve jednotky, dvaja manželia, dve osobnosti, ktoré sa spolu naučili žiť a vychádzať. Na toto výročie by sa mali manželia obdarovať predmetmi z ocele – nie však seba navzájom, ale mali by si dokúpiť niečo praktické do domácnosti.

12. výročie – hodvábna svadba

Tucet tvorí pevný základ. A presne taký pevný je aj hodváb, ktorý je na povrchu hladký a jemný. Tak ako manželstvo, ktoré trvá tak dlho. Preto v deň dvanásteho výročia zvyknú manželky dostávať hodvábne šatky.

13. výročie – čipkovaná svadba

Trinástka nepatrí medzi najšťastnejšie čísla (teda, aspoň sa to hovorí), no kedysi malo trináste výročie veľký význam, pretože polovičky boli obdarovávané čipkou, ktorá bola kedysi drahá a luxusná. Takže to bol ideálny čas na takýto luxusný darček.

14. výročie – slonovinová svadba

Iste viete, že slonovina je veľmi tvrdý, hutný, pružný a vzácny materiál. Keďže ste sa v manželstve po toľkých rokoch naučili spolu vychádzať, spolu komunikovať – tak váš vzťah sa dá prirovnať k slonovine.

15. výročie – krištáľová svadba

Vaše manželstvo a vzťah je také čisté a priezračné ako samotný krištáľ. A tu sa končí oslavovanie výročí po rokoch. Vraj preto, lebo ak manželia vydržali spolu takto dlho, tak stačí oslavovať už len päťročnice.

Zaujme ťa aj: Ako vybrať vhodný svadobný oblek? S našimi tipmi to zvládneš!

snubné prstene

Zdroj: Shutterstock®

20. výročie – porcelánová svadba

Rovnako ako porcelán, tak je aj manželstvo je po dvadsiatich rokoch vzácne. Porcelán v tomto prípade predstavuje vzácnosť, ale aj zručnosť, ktorá je v manželstve potrebná.

25. výročie – strieborná svadba

Štvrťstoročie – už takto dlho ste svoji. Je to krásne výročie manželského sľubu a prvé výročie drahých kovov. Deti už poväčšine vyleteli z hniezda, a tak sa manželia zvyknú obdarovať striebornými prsteňmi na opätovné spečatenia manželského zväzku.

30. výročie – perlová svadba

Síce to nie je až tak veľa, ale je to vzácnosť. Tridsať rokov spolu v jednej domácnosti, v manželstve. Manželstvo vzácne ako perly. Preto v deň tohto výročia by mali byť dámy obdarované náhrdelníkom s tridsiatimi perlami.

35. výročie – ľanová svadba

Ľan predstavuje tkaninu, ktorá má výnimočne pevné vlastnosti. Dokonca je pevnejší ako bavlna a presne taký je manželský vzťah po tridsiatich piatich rokoch. Pevný a pružný.

40. výročie – rubínová svadba

Oheň, vášeň a láska – to symbolizuje rubín a rovnako aj manželstvo po štyridsiatich rokoch, v ktorom určite nechýba vrúcnosť. V toto výročie si manželia nechávali do snubných prsteňov vsádzať práve rubín.

svadobné prstene

Zdroj: Shutterstock®

45. výročie – zafírová svadba

Okrem rubínu si o päť rokov nechávali manželia do obrúčok vsádzať zafír, ktorý je známy ako kameň šťastia. Zafír je tiež kameňom viery, duchovného života a čistoty, ktorá v takom dlhom vzťahu určite nechýba.

50. výročie – zlatá svadba

Polstoročie v manželstve je dopriate len málokomu. Preto ide o veľký medzník, pri ktorom by manželia mali spečatiť svoj manželský sľub a na znak svojej lásky by si mali vymeniť nové zlaté obrúčky.

55. výročie – smaragdová svadba

Smaragd s nádhernou sýtozelenou farbou je označovaný za kameň múdrosti a lásky. Je to však aj kameň inšpirácie a nekonečnej trpezlivosti. Preto pri tomto výročí by si mali dať manželia do obrúčok vsadiť zafír.

60. výročie – diamantová svadba

Najtvrdší minerál zo všetkých, ktorý charakterizuje jeho vybrúsenie. Rovnako aj manželstvo po toľkých rokoch je vybrúsené do dokonalosti.

65. výročie – kamenná svadba

Po šesťdesiatich piatich rokoch je manželstvo pevné ako skala. Ako kameň, ktorým už nič nepohne! Vydržať vo zväzku manželskom toľko rokov si vyslúži obdiv.

Odporúčame: Ako na svadobný make-up, ktorý vydrží celý deň? Toto sú tajné triky

ako na harmonické manželstvo

Zdroj: Shutterstock®

70. výročie – platinová svadba

Požehnané manželstvo po sedemdesiatich rokoch symbolizuje platina. Najcennejší kov, ktorý je odolný voči korózii. A práve také vzácne ja manželstvo po toľkých rokoch.

75. výročie – nebeská alebo korunovačná svadba

Len málo ľudí sa dožije tohto úžasného výročia. Preto je nebesky vzácne. Hovorí sa, že kto sa ho dožije, pôjde určite do neba.

Prajeme vám teda, aby vám to v manželstve fungovalo čo najdlhšie. Nezabúdajte však na fakt, že manželstvo je len také pevné, aké korene mu vybudujete. Záleží len na vás, ako sa oň budete starať!

Existuje recept na šťastné manželstvo?

Každý hľadá recept na dlhovekosť a na to, ako zostať mladý. Ale, existuje nejaký recept aj na spokojné a šťastné manželstvo? Údajne áno!

Vedci tvrdia, že na to, aby vám to v manželstve „klapalo", mali by ste si vyhradiť priestor pre seba, ale najdôležitejšie je komunikovať. Komunikácia je základom všetkého a pre šťastný manželský život najdôležitejšia. 

No nielen to! Dôležitý je rešpekt, dôvera a pochopenie. Bez tohto nemôže existovať žiaden zdravý vzťah. 

Aktualizovaný článok: 3.8.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ivana Šurániová 16.02.20 08:23

karma
100.00

krasne hlavne ked niekto oslavuje 40

  • 0
Odpovedať

Erika Semanová 17.02.20 12:39

ES
karma
-1.00

Zaujímavý a informatívny článok.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 20.02.20 20:09

MC
karma
109.00

zajímave -ja poznám len tie okrúhle výročia.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 26.02.20 22:18

karma
100.00

Sme spolu už 34 rokov

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní