Krátke alebo dlhé? Poradíme, ako si vybrať svadobné video

Krátke alebo dlhé? Poradíme, ako si vybrať svadobné video
  • 19.11.2018
  • Beáta Hnátová

Váš svadobný deň je predo dvermi a vy už máte všetko do detailov naplánované. Máte svadobnú sálu, svadobné menu, zasadací poriadok, svadobného fotografa i svadobného kameramana. Vaše predstavy sú jasné, no je dôležité, aby o nich vedeli aj fotograf a kameraman. Alebo ste si ho len objednali bez toho, aby ste si všetko prešli? Chyba. Mali by ste vedieť, čo za danú sumu dostanete. Veď aj svadobné video má nekonečné možnosti. Aby ste sa vo svadobnom videu nestratili, na to sme tu my, aby sme vám ukázali, ako vybrať svadobné video.

Množstvo variácií

Aj keď si myslíte, že video je jedno, výstup sa môže značne líšiť. Každý kameraman má svoj vlastný štýl, ktorý uprednostňuje a mali by ste sa s ním oboznámiť. Niektorí sa vyžívajú v tvorbe romantických a sladkých videí, ktoré sú plné spomalených záberov, no iní tvoria radšej krátke a dynamické videá, plné zvučnej hudby. Alternatívou teda môže byť aj štýl videoklipu, poviedky či denníka.

Bude sa ti páčiť: Svadobné video: Dá sa na ňom vôbec ušetriť?

netradičné svadobné video

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Shutterstock

Kratšie alebo dlhšie video?

To je otázka, ktorú musí riešiť každý svadobný pár a na ktorej záleží aj samotnému kameramanovi, aby vedel, na aké zábery sa má zamerať. Musí vedieť, či sa do tohto videa hodí hudba a ak áno, môže vám nejakú navrhnúť, no počúvať aj vaše predstavy. A to je to najdôležitejšie. Mal by vás počúvať a vy by ste sa mali pýtať. Je vhodné pripraviť si dopredu pár otázok a požiadať ho aj o ukážku svojej tvorby.

Bude sa ti páčiť: Svadobné fotenie: Dá sa na ňom ušetriť?

rozhovor s kameramanom

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Shutterstock

Krátky highlight zostrih

Takéto svadobné videjko máva dĺžku 4 až 6 minút, pričom obsahuje všetky kľúčové momenty vášho svadobného dňa. Do pozadia hrá príjemná hudba a vy si môžete vychutnať výber toho najlepšieho, čo ste v daný deň zažili. Pre kameramana je krátky zostrih pokynom, aby zachytával najmä krátke a dynamické sekvencie, pričom na vás bude hľadieť z rôznych nevšedných a zaujímavých uhlov. Využíva dramatické pauzy a prestrihy, aby dané video vygradoval, pričom zvuk nehrá významnú úlohu, nakoľko ho prekryje hudba.

Dlhý svadobný záznam

Tento spôsob je oproti krátkemu zostrihu úplne odlišný. Prvým znakom je kvalitný zvuk, ktorý je v tomto prípade veľmi dôležitý. Kameramani využívajú kvalitnejšie mikrofóny alebo ďalšie nahrávacie zariadenie. Keďže sa v takomto videu často nevyužívajú prestrihy a pauzy, kamery sú zväčša umiestnené na statívoch pre zachytenie dokumentačných záberov. Ide teda o menej dynamické video, ktoré používa širokouhlé zábery a menej prestrihov.

Odporúčame: Svadobné dary pre mladomanželov: Aké sú novodobé tradície?

dlhé svadobné video

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Shutterstock

To najlepšie z oboch

Častokrát to nemusí byť pravda. Niekedy je menej viac a preto by ste sa mali rozhodnúť, ktorý typ videa uprednostňujete alebo by ste mali byť oboznámení so všetkými rizikami. Problémom môže byť zvuk, ktorý má v jednotlivých videách rôznu prioritu. Môže sa teda stať, že z daného materiálu bude kvôli častým presunom (kvôli krátkemu zostrihu) zvuková stopa nepoužiteľná. Kameraman môže vytvoriť z dlhého videa krátky zostrih, no nikdy nebude taký dynamický, ako keby bol vaším hlavným cieľom.

Takisto je tu neschopnosť kameramana byť na viacerých miestach naraz, i keď sa dá čiastočne nahradiť statívom. Alternatívou je aj točenie týchto dvoch videí súčasne, no odporúčame využiť dvoch kameramanov, ktorí by tento problém mohli vyriešiť. Technika, ktorú používajú, je rovnaká, išlo by teda len o náklady na objednanie tohto druhého kameramana, čo i tak môže vaše náklady navýšiť. Preto by ste všetky možnosti mali starostlivo zvážiť a uvedomiť si, že svoj veľký deň D máte iba raz. A my v to veríme. :-)

Pozri aj: Svadobná výstava Košice 2018: Čo všetko sme na nej zažili?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Kristína Sekeráková 16.02.20 19:59

KS
karma
133.00

Ja som jednoznačne za dlhé video, nech sa je po svadbe na čo pozerať a možno aj zasmiať :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní