Svadobné menu je základom dobrej svadby

Svadobné menu je základom dobrej svadby
  • 14.07.2023
  • Kristína Vait

Každá z nás má svoju vysnívanú svadbu. Možno aj od 6 rokov. Čím sme staršie, tým sa však na tento nádherný deň pozeráme praktickejšie. Bez ohľadu na to, aký typ svadby chceme, náš deň musí byť dokonalý. Z moje vlastnej skúsenosti sa veľa neviest sústreďuje na výzdobu, šaty, darčeky pre hostí a čo sa týka jedla a pitia, tak iba niečo nakoniec vyberú. Alebo pokiaľ majú najatého profesionálneho plánovača, vyberie jedlo a pitie on. 

Existuje zopár veci, na ktoré by ste si mali dať pozor a nenechávať ich na náhodu. Ako sa vraví, šťastie praje pripraveným. Počasie vo svoj svadobný deň ovplyvniť nemôžete. Ani to, či svedok náhodou nezabudne obrúčky. Ale pohostenie je vo vašich rukách a aj keď sa vám to nezdá, je dosť podstatnou súčasťou vášho dňa.

Nejde o to, že sa máte predvádzať pred príbuznými alebo tromfnúť menu vašej sesternice z minulého roku. Chcete iba predísť negatívnym veciam. Verte, či neverte jedlo a pitie dokáže narobiť veľké problémy. Zanechá to vo vás a vašich hosťoch nepríjemné pocity a celkový dojem bude ten, že to pokazilo celú svadbu. Vy máte byť na svadbe šťastná, spokojná a užívať si ju. Pokiaľ sa niečo pokašle, vždy sa vás to dotkne. Dá sa tomu predísť. Pozrite sa ako.

Ochutnajte jedlo na rôznych miestach

Nad pohostením by ste mali uvažovať hneď na začiatku. Ide totiž ruka v ruke s miestom, kde chcete svoju svadbu uskutočniť. V dnešnej modernej dobe sa svadby robia úplne všade. Na lúke, v stodole, v mlyne, v hoteli, v kultúrnom dome, na pláži...možností je veľmi veľa. Pokiaľ máte vybraných svojich favoritov a neviete sa rozhodnúť, pred tým ako vôbec začnete niečo vybavovať, choďte sa tam najesť. Aspoň teda ak je to možné. 

Nikomu nič nehovorte iba si normálne objednajte z jedálneho lístka. Ideálne aspoň dve rôzne jedlá. Uvidíte, či vám bude chutiť a pomôže vám to rozhodnúť sa. Samozrejme, že na svadobnom menu budete mať niečo iné. Ale pokiaľ vám nebude chutiť, čo si objednáte, určite tam svadbu nerobte.

Hovoríte si, prečo neochutnať hneď svadobné menu? Pretože svadobné menu vám na ochutnávku naschvál nastajlujú a pripravia, aby bolo, čo najchutnejšie. Nedokážete si potom spraviť celkový obraz o jedle, iba o jednom menu. Každý renomovaný podnik vám ale svadobnú ochutnávku spraví. Tesne pres svadbou a mala by byť v cene.

Klasické svadobné menu vám môže zachrániť svadbu

Nevyberajte príliš exotické menu. Chcete luxusnú svadbu? Krevety, kaviár, ustrice? Nádhera. Pokiaľ na vašej svadbe bude ale väčšie množstvo ľudí, nerobte to. Toto ste asi čítať nechceli, ale je to tak. Trendy sa menia, reštaurácie núkajú na výber svadobné menu od výmyslu sveta, ale keď nechcete mať na svadbe hladných hostí, stavte na niečo klasickejšie. 

Predsa len sme na Slovensku a na vašej svadbe budú babičky, tetušky a úplne obyčajní ľudia, ktorí očakávajú, že sa fajn najedia. V našich končinách sme ešte na takú exotiku nedozreli. Nemusíte mať iba rezne a zemiakový šalát ( aj keď paradoxne väčšina ľudí hľadá práve to), ale nech je to niečo, čo by si mohla dať väčšina ľudí. Nebudete ľutovať.

Keď vám to stále nedá, tak si dajte jedno – dve luxusnejšie jedlá na polnočný bufet. A tak si ho dajú iba tí, ktorí majú naňho chuť a všetci budú spokojní. A môžete sa vyblázniť aj na zákuskoch.

Pozri aj: Svadobná krabička na blahoželanie či peňažné dary: Inšpirácie, ktoré zapadnú aj do výzdoby

Preverte si vopred obmedzenia hostí

Dnes kraľujú svetu rôzne intolerancie a alergie. Je potrebné sa na nich pripraviť. Zistite si vopred u hostí, či medzi nimi takí sú. Všetkých si spíšte a nahláste s dostatočným predstihom do reštaurácie alebo cateringu, aby sa na to vedeli pripraviť. Pokiaľ je tam potenciál, že by takých ľudí mohlo byť viac a nie ste si istí, pre istotu objednajte jednu dve porcie navyše. Nie je nič horšie a trápnejšie, keď tam bude niekto sedieť a nebude mať čo jesť. 

Nespoliehajte sa v tomto na personál ani na kuchára. Takéto špeciálne jedlá sa nikdy nechystajú navyše, ale na presné počty. Čiže keď prídete hodinu pred hostinou za čašníkom, že potrebujete ešte jednu bezlepkovú porciu, na 80% bude odpoveď, že to nie je bohužiaľ možné. Dajte si preto na tom záležať.

Myslite aj na deti. Je na vás, či im objednáte iba menšie detské porcie alebo objednáte detské menu.

Zaujme ťa aj: Tropické listy na svadbe: Skvelé nápady ich zakomponovať nielen do výzdoby

Alkohol na svadbu – musíte trochu poznať svojich hostí

Tu platí pravidlo zlatej strednej cesty. Pokiaľ si samozrejme alkohol zabezpečujete sami. Chápem, že chcete dať svojim hosťom to najlepšie, ale málokto ocení rum v hodnote 60 eur, tak ako vy. Vypije ho presne tak isto, ako čokoľvek iné. A keď to uvidíte, len vám bude trhať srdce. To isté sa týka aj vína. Nemusíte mať najlacnejší alkohol, ale ten najdrahší nemá zmysel. 

Zlatá stredná cesta platí aj o počte druhov. Aj tak nikdy nevyhoviete každému a preto by ste mali zvoliť druhy podľa toho, čo sa pije najviac. Toto odporúčam spraviť aj v prípade, ak si budete brať alkohol od hotela alebo reštaurácie. Vyberte zopár druhov a tie sa budú ponúkať hosťom. Pokiaľ by ste nechali hosťom k dispozícií celý nápojový lístok, tak účet za alkohol vás na druhý deň zaručene veľmi prekvapí. A príjemné to nebude.

Ak bude medzi hosťami niekto, kto si ľúbi vypiť a potom je neprispôsobivý, taktne a jemne to naznačte čašníkom a personálu, aby alkohol na jeho stôl nosili pomalším tempom. Je to možné kruté, ale je to aj jediné riešenie. Nenechajte si takýmto niečím pokaziť svoj deň.

Neprehliadni: Svadobný oblek pre štýlového muža: Čo tak zabudnúť na klasiku?

Nealkoholické nápoje na svadbu

Po tancovaní, jedení a pití alkoholu, budú určite všetci smädní. Tu by som tiež odporúčala voliť zlatú strednú cestu. Nemusí mať milión druhov nealka. Tie základné, radšej lepšie značky a menej druhov, je najlepšia voľba. Na nealku nešetrite. Nech majú všetci dostatok tekutín. 

Dúfam, že vám tieto dobre mienené rady pomôžu. Určite nie je mojim cieľom niečo uberať vašim hosťom dobroty zo svadobného stola. Práve naopak. Chcem aby boli spokojní a aby ste aj vy mohli byť spokojní. Je lepšie byť pripravení, ako potom smutní.

Želám všetkým budúcim novomanželom nech je ich svadba ešte krajšia, ako si ju vysnívali a nech sa im vydrží všetko, čo si naplánovali.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

svadobná hostina

Čo čítajú ostatní