Svadba na úrade: Ako prebieha a koľko ťa bude stáť?

Svadba na úrade: Ako prebieha a koľko ťa bude stáť?

Dostali ste zásnubný prsteň, vznášate sa v oblakoch a pomaly začínate uvažovať nad termínom svadby. Už vo sne plánujete svadobnú výzdobu, vyberáte svadobné šaty a svadobnú tortu, no zabudli ste na jednu podstatnú vec – kde sa chcete vydávať?

Svadba v kostole má svoje duchovné čaro a vaše babičky by len ťažko znášali, ak by ste si ÁNO nepovedali pred oltárom. No nie vždy je svadba v kostole nutnosťou. Okrem takejto svadby môžete uvažovať aj nad civilným obradom. 

Svadba na úrade je zväčša voľbou praktických párov, ktoré si nepotrpia na extrémne dlhé prejavy a pokojne si vystačia s krátkym obradom za prítomnosti úradníka. Poprípade k takémuto druhu svadby inklinujú tí, ktorí sú bez akéhokoľvek vierovyznania. 

No jedno majú spoločné – rovnako ako svadba v kostole, tak aj svadba na úrade si vyžaduje určité náležitosti, ktoré musíte vybaviť pred tým, než sa rozhodnete s partnerom zosobášiť. Ako taká svadba prebieha a koľko vás bude stáť?

Dôležitý je termín a miesto

Pred tým, než sa pustíte do tých príjemnejších svadobných úkonov (výber kytice, výzdoby...), musíte si zvoliť termín vašej svadby. Už jednoduchým telefonátom na úrad dokážete zistiť, kedy sa môžete vydávať. Ak budete mať šťastie, tak vás matrikárka nechá vybrať si termín podľa vlastného uváženia. Ak to šťastie mať nebudete, tak sa budete musieť prispôsobiť a vybrať si jeden z voľných termínov. Myslite tiež na fakt, že civilné obrady prebiehajú najmä v piatky a v soboty, no vo výnimočných prípadoch sa môžete dohodnúť aj na inom dni (okrem nedele a sviatkov).

Dokonca môžete svadbu naplánovať kdekoľvek. Civilný obrad nemusíte mať výhradne v mieste vášho trvalého bydliska. Počítajte však s poplatkom navyše. Ak sa rozhodnete pre iné miesto, tak môžete zvažovať aj svadbu na hrade, zámku alebo v kaštieli.

Ak sa s matrikárkou dohodnete na termíne, je dôležité vybrať miesto pre hostinu – teda v prípade, ak túžite aj po hostine. V opačnom prípade, ak plánujete svadbu len za prítomnosti svedkov, vystačíte si „s obedovým menu v akejkoľvek reštaurácii“.

štátne uzavretie manželstva

Zdroj: Shutterstock®

Doklady potrebné pre uzavretie manželstva na úrade

Ak ste dospeli do tohto štádia a rozhodli ste sa pre uzavretie manželstva na úrade, tak musíte predložiť niekoľko nevyhnutných dokladov:

  • vyplnená žiadosť o uzavretie manželstva (dostupná na matrike alebo na internete),
  • platný občiansky preukaz alebo platný cestovný pas,
  • originály rodných listov,
  • v prípade svadby v inom meste vás môžu žiadať o originál diplomu s dosiahnutým titulom,
  • v prípade cudzinca je potrebné „potvrdenie o pobyte“,
  • pri neplnoletej osobe je potrebné rozhodnutie súdu o povolení uzavretia manželstva.

Ak sa nevydávate po prvýkrát, tak budete musieť predložiť doklad o zániku predošlého zväzku. V prípade rozvodu to bude rozsudok o zániku manželstva a v prípade úmrtia je nutné predložiť úmrtný list.

Zaujme ťa: Svadobné lodičky na opätku: Ako v nich vydržať čo najdlhšie?

civilné uzavretie manželstva

Zdroj: Shutterstock®

Ceny svadby na úrade

Aj svadba na úrade má svoju cenu. Ak ste si mysleli, že svadba na úrade vás nebude nič stáť, tak vás trošku vyvedieme z omylu. Ak si poviete ÁNO v mieste trvalého bydliska aspoň jedného z vás, tak ušetríte, pretože platiť nebudete.

No v prípade, že ste náročnejší a manželstvo budete chcieť uzavrieť mimo matričných hodín, poprípade v inej úradnej miestnosti (na inom mieste), budete si musieť priplatiť. Priplatíte si aj v prípade, ak:

  • jeden zo snúbencom je príslušníkom iného štátu – teda má trvalý pobyt mimo Slovenskej republiky – 70 €,
  • sú obaja snúbenci príslušníkmi iného štátu – obaja majú trvalý pobyt mimo územia Slovenskej republiky – 200 €,
  • plánujete uzavretie manželstva mimo úradnej miestnosti – 70 €,
  • sa chcete zosobášiť mimo matričný čas – 20 €.

Ak sa rozhodnete uzavrieť manželstvo pred iným matričným úradom (mimo vášho trvalého bydliska) s cudzincom, môžete počítať so správnym poplatkom 35 € ako aj s úhradou nákladov na zabezpečenie sobášneho obradu v hodnote 200 €.

uzavretie manželstva na úrade

Zdroj: Shutterstock®

Ako prebieha svadba na úrade?

Ak ste ešte neboli na žiadnom civilnom obrade, tak si možno neviete predstaviť, prečo niektorí ľudia volia práve tento druh sobášu. V podstate je to hlavne kvôli dĺžke jeho trvania. Zvyčajne v priebehu 15 až 30 minút si poviete svoje ÁNO a vymeníte svadobné obrúčky. No poďme pekne poporiadku – ako taký obrad na matrike prebieha?

Ako prvé matrikárka skontroluje vaše doklady totožnosti a rovnako doklady vašich svedkov. Následne oddávajúcemu odovzdáte obrúčky a tu sa to celé začína. Po týchto „formalitách“ vyzve matrikárka všetkých prítomných v obradnej sieni aby vstali, zaznie hudba a vy vchádzate do miestnosti – zvyčajne ako prvý prichádza ženích, potom svedkovia, družičky a nevesta.

Nasleduje predstavenie budúcich novomanželov, krátky príhovor a sľúbenie vernosti. Následne oddávajúci prehlasuje manželstvo za právoplatne uzavreté. Novomanželia si slávnostne vymenia obrúčky a dajú si prvý mladomanželský bozk. Následne vás už čaká len podpísanie do zápisnice a gratulácie.

Pri svadbe na úrade hneď po sobáši dostanete aj sobášny list, preto už nemusíte dodatočne chodiť na matriku pre jeho získanie. Prvý sobášny list máte zadarmo. Každý ďalší, teda každá ďalšia kópia je spoplatnená. Každý ďalší originál sobášneho listu vás bude stať 5 €. 

Neprehliadni: Ako si vybrať svadobné šperky, tak aby ladili k šatám?

Aktualizovaný článok: 13.7.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 16.02.20 20:29

karma
100.00

niektorí ľudia volia práve tento druh sobášu. V podstate je to hlavne kvôli dĺžke jeho trvania. Zvyčajne v priebehu 15 až 30 minút si poviete svoje ÁNO a vymeníte svadobné obrúčky.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní