Zvláštne svadobné tradície: 7 zvykov zo sveta, ktoré sú netypické

Zvláštne svadobné tradície: 7 zvykov zo sveta, ktoré sú netypické

Predstavte si typický obraz zo svadby. Šťastný pár stojí pred sobášiacim, hľadia si do očí, skladajú manželský sľub a vymieňajú si prstienky. Okolo nich je zhromaždená rodina a priatelia.

Niečo podobné robia ľudia všade na svete, rôznych vierovyznaní a z rôznych kultúr už celé stáročia. Ale ak by ste navštívili svadby v rôznych krajinách, prišli by ste na zaujímavé kultúrne rozdiely súvisiace so svadbou. Svadobné tradície – niektoré moderné, niektoré veľmi staré – sa medzi krajinami líšia, no práve zvláštne a nádherné tradície robia zo svadobných dní niečo mimoriadne. Predstavíme vám 7 pozoruhodných tradícií, o ktorých ste možno ešte nepočuli.

Odporúčame: Svadobné šaty vo viktoriánskom štýle: Zamiluj sa na prvý pohľad!

zametanie črepov na svadbe

Zdroj: Shutterstock®

Nemecko – na začiatku boli črepy

Zloženie manželského sľubu je pevnou súčasťou každého sobášneho obradu a často sa pri ňom vyzdvihuje, aká dôležitá je tímová súhra manželského páru. V Nemecku musia ženích a nevesta od samého začiatku preukázať, že sú dobrý tím. Hostia totiž prinesú porcelánový riad, ktorý nastávajúcim rozbijú pred nohami.

Črepiny symbolizujú problémy, ktoré môže manželský život priniesť a nastávajúci ich musia spolu pozametať, tak ako budú spolu prekonávať aj problémy.

Tento zvyk údajne odháňa zlých duchov, aby manželstvo začalo bez smoly a neblahých znamení. Hovorí sa mu Polterabend a je to stará, no dodnes populárna tradícia. Ak teda máte ísť na nemeckú svadbu, pamätajte na vhodnú obuv.
 

Francúzsko – na zdravie! (s toaletnou vodou)

Toalety málokto vníma ako zdroj moci, ale vo Francúzsku sa novomanželia odoberú práve na záchod, aby načerpali silu do budúcnosti. Podľa tradície sa zvyšky jedál majú naliať do toaletnej misy, zmiešať s alkoholom a potom ich šťastný pár má vypiť.

Moderné verzie už, našťastie, nahrádzajú zvyšky potravín čokoládou a šampanským, čo je určite chutnejšia zmes, hoci voda zo záchoda aj tak neznie veľmi lákavo. Páry tento rituál absolvujú pred svojím veľkým dňom, aby si posilnili vytrvalosť – snáď to neznásobí skôr nevoľnosť.

svadobné stieracie žreby

Zdroj: pinterest.com

USA – nikto ti nemôže darovať toľko, koľko môžeš vyhrať

Je to odveká dilema: aký svadobný dar kúpiť? Niekedy nastávajúci manželia svojim hosťom dilemu vyriešia tak, že jednoducho požiadajú o peniaze. No hostia na amerických svadbách to potiahli ešte o úroveň vyššie: mladomanželom podarujú lotériové tikety.

Na prvý pohľad to vyzerá super: lotériové tikety sú omnoho originálnejšie než hotovosť a, samozrejme, je tu aj drobná šanca, že by ženích a nevesta mohli vyhrať viac peňazí, než im hosť dokáže darovať. Zároveň je to aj problém, šanca je totiž veľmi malá. Z pohľadu štatistiky by manželský pár bol na tom omnoho lepšie, keby dostal hotovosť, pretože všetky hazardné hry, vrátane lotérií, sú navrhnuté tak, aby poskytovali veľkú výhodu ich organizátorovi.

Mnohým americkým hosťom to však nebráni, aby darovali hoci aj malú šancu. Niektorí prihodia aj stieracie žreby alebo vložia tikety do špeciálnych štýlových krabičiek či obálok. Určite by to bol naozaj nezabudnuteľný deň, ak by uzavretie manželstva išlo ruka v ruke s výhrou miliónov dolárov či eur!

Mauritánia – cica, priber!

„Prichádza nevesta, tučná a široká“ – je možno detinská alternatíva slávneho svadobného pochodu, ale v Mauritánii je široká nevesta žiadúca.

Na rozdiel od prísnych diét, ktoré držia nevesty v západnej kultúre, nevesty v Mauritánii majú pred svadbou poriadne pribrať, čo je možno rovnako nezdravý extrém: bacuľatosť sa považuje za znak blahobytu a predznamenáva, že manželstvo bude šťastné. Mauritánska kultúra vníma bacuľaté ženy ako viac sexy.

No aj tu dochádza k istým extrémom. Ak si priatelia a rodina nastávajúcej nevesty myslia, že je príliš chudá, pošlú ju výkrmnú farmu, kde sa musí prejedať, aby pribrala.

svadobné tradície v Indii

Zdroj: Shutterstock®

India – pozor na topánky!

Na svadbe často vládne napätie medzi rodinou ženícha a nevesty – možno si dvaja príbuzní „nesadnú“, alebo sa rodiny jednoducho nemajú rady, podobne ako v Shakespearovej dráme Romeo a Júlia.

V Indii sa rodiny s týmto napätím vyrovnávajú zábavným spôsobom. Nevestina rodina sa musí pokúsiť ukradnúť ženíchovi topánky a ženíchova rodina tomu musí zabrániť. Ak je tím nevesty úspešný, musí ženích zaplatiť výkupné, aby dostal topánky späť.

To by, samozrejme, mohlo vyvolať napätie, ak by tímy pri tejto aktivite boli príliš súťaživé – ale vo všeobecnosti sa hra naozaj nesie v dobrej nálade a pomáha zabaviť všetkých na svadbe.

Južná Kórea – škoda rany, ktorá vedľa padne

V Južnej Kórei vyzúvajú ženícha z iného dôvodu – aby si posilnil chodidlá! Kórejská tradícia od hostí vyžaduje, aby ženícha zviazali a udierali po chodidlách čímkoľvek, čo je poruke: niekedy je to palica, niekedy hoci aj ryba. Silné chodidlá znamenajú vytrvalosť, čo bude počas svadobnej noci potrebovať, aby svoju partnerku uspokojil.

Hostia mu počas bitky aj kladú otázky, aby si spolu s chodidlami posilnil aj pamäť.

svadobné tradície v Španielsku

Zdroj: Shutterstock®

Španielsko – ako useknúť ženíchovi kravatu

Nie je nezvyčajné vidieť na španielskej svadbe ženíchových družbov s nožnicami. No nemusíte sa obávať, iba sa snažia ukoristiť ženíchovu kravatu. Keď ju chytia, odstrihnú ju, rozstrihajú a predajú hosťom. Veria, že kravata prinesie šťastie každému, komu sa z nej ujde aspoň kúsok. Okrem toho je to pekná spomienka na mimoriadny deň. Ak teda budete mať šťastie, že vás pozvú na španielsku svadbu, dávajte pozor na nožnice!

Neprehliadni: Mikrosvadba ako trend tohto roka: Je to to pravé pre teba?
 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

svadobné tradície
Svadba

Čo čítajú ostatní