Bianka z „Bijancard – grafický dizajn pre radosť“: Menej je viac

Bianka z „Bijancard – grafický dizajn pre radosť“: Menej je viac

Tak ako sa menia módne trendy, tak sa mení aj štýl svadobných tlačovín, resp. svadieb.  Aj v móde, aj v grafike existujú nadčasové štýly. Je úplne jedno, kedy boli vytvorené, vždy budú priťahovať.

Ako som už spomínala, moja pozícia je na strane dodávateľa (sortiment kreatívnych papierov), z ktorých si vyberajú nevesty, tlačiari, grafickí dizajnéri. Nie vždy sa mi podarí sledovať, čo všetko krásne vznikne. Ale keď mám to šťastie a dostanem správu s fotkami so svadobnými pozvánkami, albumami, zasadacím poriadkom alebo personalizovanými nálepkami, vždy sa poteším. Poteším sa preto, lebo mám skutočnú radosť, aké krásne veci vznikajú.  A poteším sa aj preto, lebo veľmi rada motivujem a inšpirujem okolie k ďalšej tvorbe. Myslím si, že len tam, kde prúdi energia, vznikajú nové veci. A jednou z podmienok je aj delenie sa o svoje práce. Táto energia ma priviedla k mladej dáme Bianke, ktorú poznám len virtuálne, cez jej diela.

Práve jej diela predstavujú to, čo podľa mňa je štýl „minimalizmus“ a „eko“ trend. Už len podľa toho, s ktorými papiermi najradšej pracuje a ako vytvára dizajn, je mi blízka. Alebo inak, ak by som si mala dať navrhnúť svadobné oznámenie, určite by som rozmýšľala nad niekým takým, ako je ona. Preto si myslím, že by bolo škoda, keby ste o nej nevedeli vy, nádejné budúce nevesty. Dovolila som si požiadať ju o rozhovor a jej pohľad na svadobné tlačoviny.

Milá Bianka. Ďakujem, že ste si našla čas a že ste ochotná zdieľať s nami niečo z Vášho života a tvorby. Ako by ste sa predstavili, resp. ako by ste predstavili vašu značku, pod ktorou tvoríte: „Bijancard“?

Volám sa Bianka a som z malého mesta na juhu Slovenska, z Nových Zámkov. Mám vyštudovanú fakultu Manažmentu na UK, no vždy som tušila, že sa moja práca bude uberať skôr kreatívnym smerom. Popri mojej „full-time“ práci som sa začala venovať grafickému dizajnu ako úplný samouk.

Moju značku Bijancard som založila pred vyše rokom a opísala by som ju ako súzvuk minimalizmu, jednoduchosti a nápaditosti.

Určite je náročné zladiť prácu a váš koníček. Rozmýšľate aj nad tým, že by ste časom zmenila, vymenila svoje zamestnanie za svoje hobby?

Bijancard je zatiaľ len moje hobby. Tvorbe venujem prevažne všetok svoj voľný čas. Moje povolanie je účtovníčka, takže veľakrát si ventilujem hlavu z práce práve pri vytváraní dizajnov.

Podľa mňa nie je nič lepšie, ako keď človek robí to, čo ho baví a napĺňa. Takže áno, bola by som nesmierne rada, ak by sa mi toto moje hobby podarilo jedného dňa premeniť na moju prácu, ktorá ma živí.

Podľa typu kreatívnych papierov, ktoré objednávate (prírodné, recyklované, smotanové, transparentné), máte blízko k minimalizmu a ekologickému štýlu. Nemýlim sa? Prečo je vám tento štýl taký blízky?

Vo všeobecnosti sa považujem za minimalistu. Takýto životný štýl ma úplne vystihuje. Či už pri dizajne, v móde, v domácnosti. Som zástancom hesla: „Menej je niekedy viac,“ a to sa snažím preniesť aj pri tvorbe na papier.

Na začiatku mojej dizajnérskej dráhy som sa hľadala. Skúšala som aj romantické motívy, kvety a podobne, ale nebola som to ja. Potom som si povedala, že skúsim cestu minimalizmu. Myslím, že to bolo dobré rozhodnutie.

Mne sa tento štýl veľmi páči, ale tiež som musela naň ako sa povie „dozrieť“. Nevesty mávajú aj iné predstavy: také rozprávkové, romantické. Nemáte s tým problém pri vašich návrhoch? Alebo priťahujete nevesty, ktoré sú s vami „na jednej vlne“?

Úplne súhlasím.  Tiež sa mi pred pár rokmi viac páčili romantické, farebné, kvetinové motívy, no čím som staršia, tým viac preferujem jednoduchosť.

Odkedy sa venujem tomuto špecifickému štýlu, prevažne ma oslovujú klientky, ktorým tento štýl imponuje. Samozrejme, nemám problém aj s rozprávkovým či romantickým motívom, no vždy sa do toho snažím vniesť môj minimalistický rukopis.

Odporúčame: Svadobná tombola: Skvelý program, ktorý zaručene pobaví

Veľmi sa mi páči vaša kolekcia „Teracotta“ a kolekcie z recyklovaných papierov „Flora“. Koľko času zaberie výroba jednej zákazky? A čo všetko si majú nevesty predstaviť, že treba vytvoriť (pozvánky, menu karty, zasadací poriadok, fotoalbum)? Máte nejakú ponuku, z ktorej si môžu budúce nevesty vyberať?

Od zadania objednávky mám stanovenú dodaciu dobu 4 až 5 týždňov. Tento čas zahŕňa prácu na grafickom návrhu cez vizualizácie, tlač až po doručenie klientovi. Mám stálu ponuku, z ktorej si nevesty môžu vyberať. Zahŕňa všetky vami spomenuté svadobné tlačoviny, až po horúcu novinku: Plexi tabule.

Snažím sa, aby som klientovi vedela poskytnúť ako sa hovorí: „všetko pod jednou strechou“. Ak klient príde s niečím, čo v stálej ponuke nemám, nebránim sa tomu. Práve naopak, som otvorená všetkým novým veciam.

Mám pre vás ťažkú úlohu. Keby ste si mali vybrať jednu vašu obľúbenú kolekciu a predstaviť ju, ktorá by to bola? Prečo vám je blízka a čím je iná, ako tie ostatné?

Tak toto je naozaj ťažká otázka. Po dlhom premýšľaní, by som vybrala kolekciu pre Lucku a Martina, ktorá bola iná vo všetkých smeroch. Navrhovala som pre nich rovno dva typy svadobných oznámení.

Prvé bolo oznámenie, ktoré ja nazývam 2v1. V praxi to znamená, že na jednej karte je oznámenie o svadbe a zároveň aj pozvánka na svadbu. Tento dizajn bol veľmi minimalistický, obsahoval len potrebné informácie pre hostí.

Druhý návrh mal mať vyslovene informatívny charakter. Klienti chceli toto oznámenie poslať ľudom, ktorí sa svadby ani obradu nezúčastnia. Tu sme zvolili atypický elipsový tvar oznámenia, ktorý som doplnila pásikom s menami klientov.

Musím uznať, že táto kolekcia bola zložitejšia na prípravu, no výsledok podľa mňa stál za to.

Ktorá kombinácia papierov a farieb je teraz najžiadanejšia? Ovplyvnila pandémia výber svadobných tlačovín v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi? V čom sú vaši klienti iní ako bývali?

Najžiadanejšie typy papierov sú jednofarebné, ťažké, prírodné papiere, ktoré sa dajú krásne kombinovať rôznymi doplnkami.

Myslím si, že pandémia nijak výrazne výber tlačovín neovplyvnila. Skôr nevesty váhajú, či tlačoviny riešiť, alebo je to zbytočné kvôli prípadnému odkladu svadby.

Všetky budúce nevestičky sa určite potešia, ak im dáte pár rád, na čo si dať pozor pri výbere svadobných tlačovín. S akým časovým rozmedzím majú počítať? Ako správne nastaviť rozpočet? Ktoré tlačoviny sú nevyhnutné a ktoré sú tie nad rámec? Je niečo, čo by ste určite nevynechala a čo naopak také, že nemusí byť, ale keď je, je to veľmi milé?

Určite by som odporučila nečakať do poslednej chvíle s riešením tlačovín. Vždy treba rátať s časovým obdobím od 4 až do 6 týždňov.

Čo sa týka rozsahu tlačovín, myslím si, že je to veľmi individuálne. Ako som už spomínala, som zástanca hesla „menej je viac“. Myslím si, že maximálne 2 karty v rámci jedného oznámenia sú úplne dostačujúce. Ak je toho viac, mnohokrát to môže pôsobiť „preplácane“ a hlavne zbytočne.

Na oznámeniach sú najpodstatnejšie 3 informácie: kto sa bude brať, kde a kedy. Všetky ostatné sú doplňujúce. Napríklad taká kartička s podrobnými informáciami o svadbe môže veľakrát snúbencov odbremeniť s odpovedaním na tie isté otázky od hostí.

Čomu sa snažím vyhnúť, sú vložky do obálok. Je to pekné, je to milé, no mne osobne to príde zbytočné. No ak by si to moja potenciálna nevesta želela, viem to pre ňu vyrobiť.

Neprehliadni: Výročná svadobná hostina: Čo to je a ako ju zorganizovať?

Vaše svadobné oznámenia určite zaujali naše čitateľky. Ak by vás chcela niektorá osloviť a vyžiadať si od vás ponuku, ako to má urobiť?

Bijancard funguje na všetkých sociálnych sieťach, takže buď priamo tam alebo formou emailu: bijancard@gmail.com

Najlepšie je, ak ma nevesta kontaktuje už s nejakou predstavou a orientačnými počtami tlačovín o aké má záujem, aby sme vedeli spraviť prvotnú cenovú ponuku.

Nedá sa mi obísť súčasná situácia COVID. Ako ju vnímate vy? Ako vás zasiahla, ako dizajnérku svadobných oznámení?

Budem úprimná, zasiahla ma veľmi. Situácia je momentálne taká, že prevažne všetky objednávky sú pozastavené, pretože sa termíny neustále prekladajú alebo rušia.

Vždy ma však nesmierne poteší, ak niekto prezdieľa alebo milo komentuje moje dizajny na sociálnych sieťach. Vtedy viem, že moja práca nestojí nazmar a jedného dňa, keď sa život vráti do normálu, si všetky moje návrhy, ktoré momentálne stoja v šuplíku, nájdu svojich majiteľov.

Na záver by som vám chcela poďakovať za váš čas a vaše rady. Prajem vám, aby ste mala len spokojných klientov a prácu, čo vás napĺňa. Vždy sa poteším, keď uverejníte niečo z vašej tvorby. Verím, že všetko čo plánujete, aj zrealizujete.

Ja ďakujem Vám, že ste ma oslovili a dala mi priestor na skvelý rozhovor. Verím, že keď toto celé pominie, budú vaše papiere a môj dizajn zdobiť všetky naplánované a dlho očakávajúce svadby.

- Svadobné tlačoviny
1 z 9
Bianka z „Bijancard – grafický dizajn pre radosť“: Menej je viac - TvojaSvadba.sk
Bianka z „Bijancard – grafický dizajn pre radosť“: Menej je viac - TvojaSvadba.sk
Bianka z „Bijancard – grafický dizajn pre radosť“: Menej je viac - TvojaSvadba.sk
Bianka z „Bijancard – grafický dizajn pre radosť“: Menej je viac - TvojaSvadba.sk
Bianka z „Bijancard – grafický dizajn pre radosť“: Menej je viac - TvojaSvadba.sk
Bianka z „Bijancard – grafický dizajn pre radosť“: Menej je viac - TvojaSvadba.sk
Bianka z „Bijancard – grafický dizajn pre radosť“: Menej je viac - TvojaSvadba.sk
Bianka z „Bijancard – grafický dizajn pre radosť“: Menej je viac - TvojaSvadba.sk
Bianka z „Bijancard – grafický dizajn pre radosť“: Menej je viac - TvojaSvadba.sk

Zdroj: Bianka z Bijancard


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

svadobné oznámenia

Čo čítajú ostatní