Elena Dikantová Svet Baboo – môj kreatívny svet: Nemali by sme zabúdať tešiť sa z maličkostí

Elena Dikantová Svet Baboo – môj kreatívny svet: Nemali by sme zabúdať tešiť sa z maličkostí

Dovoľte mi dnes pozvať na slovíčko dámu, ktorá je špecialistkou na detaily. A mám pocit, že  čím menší detail potrebujete, tak tým je jej práca dokonalejšia. Milá Elen, ďakujem, že ste si našla čas na rozhovor, a že sa podelíte aj s vašimi kreatívnymi výtvormi.

Elen, čo by ste nám na úvod mohli o sebe prezradiť? Ako vznikol názov „Svet Baboo – môj kreatívny svet“?

V prvom rade ďakujem za pozvanie. Som manželka, matka, ktorá má stálu prácu, avšak namiesto sledovania TV programov už dlhú dobu tvorím. V podstate som tvorila od detstva, vždy som niečo strihala, lepila, kreslila. Prvá tvorba, s ktorou som vyšla „von“ bola bižutéria. Neskôr som šila drobnosti, vyšívala, vyrábala čelenky, svadobné party, až som sa dostala k papieru. Prvá žiadosť o fotobox prišla z blízkeho okolia, nakoľko tam sa zasa objavila túžba fotiť. A vtedy sa vlak rozbehol.

Začala som tenkými papierovými obalmi na CD/DVD, neskôr už išli aj obálky na fotografie, či pevné fotoboxy na USB a fotografie zároveň. Tých variácií je tam nespočetne, pretože závisí od požiadaviek, rozmerov, atď.

Prvotný názov „Baboo“ neskôr pretvorený na finálny „Svet Baboo – môj kreatívny svet“ vznikol ako zdrobnenina dcérinho mena. A tú som počula v jednom francúzskom filme. A hoci sa dcéra volá inak, myslím, že je to skratka mena Babet, a tak trošku pretvorená, aby sa čítala „Babu“.

Zaujme ťa: Korzetové svadobné šaty s krajkou i bez nej: Trend roka 2021

krabička na USB

Zdroj: facebook.com/svet.baboo

Obdivujem ženy, ktoré dokážu prerozdeliť svoj čas medzi rodinu, prácu, hobby,... Ako to robíte? Koľko času venujete tvorbe vy?

Tvorím, lebo tvorenie začalo ako relax. Istú dobu celé tvorenie prekročilo hranice mojich fyzických možností a uvedomila som si, že čo bolo relaxom, je zrazu ďalším zamestnaním. Takže som si stanovila pravidlá, ktoré síce nie vždy dodržím, ale držia ma v správnych medziach. Viem vyrobiť niečo aj fakt súrne, ale už sa nenechám tlačiť do kúta. A zadelenie času medzi rodinu, prácu, hobby – ak každý priloží ruku k domácim prácam, potom všetci máme viac času na to, čo radi robíme.

Sme svadobný magazín, ktorý sa zameriava predovšetkým na budúcich mladomanželov. Ak by sme teda hovorili o svadobných zákazkách, tak s kým spolupracujete najčastejšie – sú to priamo nevesty alebo tretie strany (fotografi, svadobné agentúry,...)

Momentálne mám menšiu základňu stálych klientov, ktorými sú najmä fotografi a kameramani. Mám však aj klientku (to je krásna spolupráca cca 5 rokov), ktorá tvorí mydielka, mydlové kytice, sviečky.  S ňou sa vzájomne posúvame v tvorbe. Vyrábam pre ňu visačky, menovky, zápichy, nálepky – jednoducho drobnosti, ktoré dotvárajú celkový vzhľad darčeka. Pokojne ma však môžu kontaktovať aj nevesty, ak sa im moja tvorba páči.

Čo najčastejšie vyrábate pre nevesty?

Pre samotné nevesty viem ponúknuť výrobu papierových drobností – menoviek, girlánd s textom, mám však za sebou aj zopár albumov na fotografie. Jeden z nich bol dokonca použitý ako svadobná kniha hostí pre priania novomanželom na pamiatku. Ako darček pre novomanželov som vyrobila niekoľko exploding boxov (tzn. rozkladajúca sa krabička na peniaze), či leporelá na pamiatku rodičom a podobne. Najviac sa však venujem boxom, pevným krabiciam na odovzdávanie už spomenutých fotografií a médií zo svadby. Tu uprednostňujeme spolu s klientom personalizáciu nielen čo sa mien novomanželov a dátumu svadby týka, ale aj zdobenia, ktoré ladí buď so svadobnou výzdobou na stoloch, či samotnou kyticou nevesty. Je to inšpirácia, ale zároveň aj spomienka, keďže kvety vo svadobných kyticiach sú dnes skutočne rôzne a mnohé už po pár dňoch zvädnú.

fotobox

Zdroj: facebook.com/svet.baboo

Akákoľvek handmade práca/činnosť nie je jednoduchá. Koľko času vám približne zaberie výroba jednej zákazky a jej realizácia do posledného detailu?

Doba výroby skutočne záleží od náročnosti prevedenia, od požiadaviek, množstva a podobne. V podstate všetko robím od základu, preto je výroba časovo náročnejšia. Či už poťahujem základy plátnom alebo vyrábam papierové kvety, minimálne týždeň potrebujem na to, aby som výrobok vedela spokojne posunúť klientovi. Drobnejšie zákazky – visačky, nálepky a podobne viem urobiť rýchlejšie, závisí však aj od prebiehajúcej svadobnej sezóny.  

Máte obľúbené kombinácie farieb, papierov?

Keďže vyrábam produkty pre svadby, krstiny a oslavy, tam je biela farba ako základné plátno, ktoré dáva vyniknúť ostatným detailom – nápisu, kvetom, čipke... Papiere používam podľa preferencií klientov. Vo väčšine prípadov pre nápis biely hladký alebo potom metalické papiere. Tie dávajú projektom luxusný dizajn. Osobne nepreferujem žiadnu farbu, ani kombináciu farieb, mám rada všetky farby, dokonca aj dosť výrazné.

Ako vznikajú vaše výrobky? Stalo sa vám už niekedy, že ste robili identické objednávky pre dvoch rôznych klientov?

Našťastie, úplne identické zákazky pre dvoch rôznych klientov nerobím. Mnoho neviest volí ako farbu výzdoby či kytice ružovú, takže mávam aj štyri zákazky po sebe, kde ústrednou farbou je práve ružová. Napriek tomu každá jedna svadba je niečím originálna a vďaka fotografiám sa viem naladiť tak, aby aj produkt pekne ladil s danou svadbou.

Odporúčame: Svadba počas COVID-19: Kreatívne a praktické spôsoby, ako dodržať opatrenia

svadobné výtvory Svet Baboo - môj kreatívny svet

Zdroj: facebook.com/svet.baboo

Je vo vašej tvorbe niečo, k čomu máte špeciálny vzťah a navždy sa vám tak výsledný produkt vryl do pamäti? Produkt, ktorý sa možno „rodil“ ľahko alebo naopak, ťažko?

Ako som uviedla vyššie, pre mňa je dôležité naladiť sa na svadobnú atmosféru, prostredie, použité kvety, výzdobu, ktorá na svadbe bola. Tu by som rada vyzdvihla prácu fotografa, ktorý vie zachytiť detaily, až dokonca originalitu, na základe ktorej vzniká aj zdobenie fotoboxu. Konkrétny príklad: novomanželia boli klasicky oblečení – oblek a biele šaty, avšak obaja mali tetovania na rukách. A práve to bola inšpirácia, po ktorej som siahla. Klasické zdobenie bielymi kvetmi, lebo kytica bola biela, mi prišlo pre nich úplne obyčajné a tak som aj fotografa presvedčila, nech skúsime ísť mojou cestou. Vznikol teda fotobox s jedinečným zdobením, svadobným a predsa originálnym. Kvety podľa tetovania nevestinej ruky som vyrábala a ukladala niekoľko dní, kým som si povedala, že takýto produkt chcem naozaj odovzdať.

Druhým produktom so špeciálnym miestom v mojom srdci je album, ktorý som robila rodičom na Vianoce. Bol úplne retro čo sa týka formy i vzhľadu. Obsahuje fotografie všetkých dôležitých udalostí z ich života, ale aj ľudí, ktorí sú časom už len v srdciach. Hneď sme si spravili aj spoločnú fotografiu, lebo takéto okamihy netreba odkladať, najmä v tejto dobe. 

Ak by vás chcel niekto osloviť a vyžiadať si od vás ponuku, ako to má urobiť?

Keďže moja tvorba je v štádiu hobby, tak nemám webovú stránku. Pod názvom „Baboo“ ma ľudia nájdu na jednom známom predajnom portály, ale najviac zverejňujem produkty na zákazku a aktuálne aj nejaké produkty priamo k predaju na facebook-u. Tam aj komunikujem cez správy. Mobilné číslo či e-mail poskytujem minimálne, najmä kvôli zadeleniu si času na tvorenie. Na správy však reagujem naozaj promptne vzhľadom na moje možnosti, trochu odmlčania si vyžaduje samotná realizácia produktu. Znova sa ozývam, keď návrh produktu odobrujeme cez fotografie, príp. video, aby klient videl, čo je výsledkom mojej tvorby a za čo platí.

zápisník

Zdroj: facebook.com/svet.baboo

Ako vnímate aktuálnu situáciu – koná sa menšie množstvo svadieb a vy tým máte viac času na rodinu a kreatívnu tvorbu alebo je to úplne inak? Menia sa v tomto roku aj požiadavky zákazníkov?

Pre ozrejmenie najskôr uvediem, že minulý rok bol vcelku náročný. Svadby sa rušili len minimálne, ba o to viac sa presúvali. Namiesto jednej objednávky, boli objednávky hneď tri iba za jeden víkend. Bolo to náročné obdobie, avšak paradoxne v tomto období vznikli produkty, na ktoré som najviac hrdá.

Tento rok nemám žiadne potvrdené spolupráce na fotoboxy. Ani samotní fotografi či kameramani nevedia, čo bude o mesiac. Neostáva mi nič iné, ako čakať, či sa situácia upokojí a podľa toho sa zariadiť. Stáli klienti však majú u mňa uistenie, že ich neodmietnem. Ale keďže mám teraz voľnejšie, venujem sa výrobe zápisníčkov a podobných vecí na bežné použitie, alebo ako darček. Nemali by sme zabúdať totiž ani v tejto dobe tešiť sa z maličkostí a vedieť tešiť druhých drobnosťami.

Pomáha vám vaša tvorba posúvať sa ďalej?

Som nesmierne vďačná, že si ma nájdu ľudia, ktorí mi dôverujú, dávajú mi voľné ruky v tvorbe, ale zároveň sú úprimní, ak aj im niečo neladí. Pre mňa je toto jedna z odmien a zároveň motivácie, prečo tvorím na objednávku, a tiež dôležitá časť spolupráce – úprimnosť a komunikatívnosť. A áno, tvorba ma posúva. Trúfam si na ďalšie a ďalšie produkty, snažím sa zlepšovať nielen tvorbu, ale aj svoj prístup, komunikáciu s klientmi, zadelenie času pre tvorbu a podobne.

Ďakujeme, Elen, za príjemný rozhovor!

- Galéria
1 z 6
Elena Dikantová Svet Baboo – môj kreatívny svet: Nemali by sme zabúdať tešiť sa z maličkostí - TvojaSvadba.sk
Elena Dikantová Svet Baboo – môj kreatívny svet: Nemali by sme zabúdať tešiť sa z maličkostí - TvojaSvadba.sk
Elena Dikantová Svet Baboo – môj kreatívny svet: Nemali by sme zabúdať tešiť sa z maličkostí - TvojaSvadba.sk
Elena Dikantová Svet Baboo – môj kreatívny svet: Nemali by sme zabúdať tešiť sa z maličkostí - TvojaSvadba.sk
Elena Dikantová Svet Baboo – môj kreatívny svet: Nemali by sme zabúdať tešiť sa z maličkostí - TvojaSvadba.sk
Elena Dikantová Svet Baboo – môj kreatívny svet: Nemali by sme zabúdať tešiť sa z maličkostí - TvojaSvadba.sk

Zdroj: Svet Baboo - môj kreatívny svet


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Maxianová 02.04.21 18:07

MM
karma
100.00

milujem kreativitu a uznávam kreatívnych ľudí

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 05.04.21 09:14

MC
karma
109.00

Perfektný koníček a krásny výsledok.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 08.04.21 07:39

KS
karma
133.00

Každý koníček alebo aj práca týkajúca sa svadieb musí byť čarovná :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní